Knedle ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Na słodko, np. z owocami, polane śmietaną czy masłem, i na wytrawnie, np. z farszem serowym czy mięsnym. Te wytrawne idealnie komponują się z sosami i surówkami lub omaszczone podsmażoną słoninką czy boczkiem z cebulką. Z każdą postacią knedli sprawdzi się zrumieniona na maśle bułka. Choć ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, warto go poświecić 😊
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-ok. 200 g mąki ziemniaczanej ( w zależności od wilgotności ziemniaków )
-1 jajko
-sól
-1-2 łyżki oleju
-masło
-bułka tarta
Obrane ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, odstawić do odparowania i przestudzenia.
Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli, wyrobić ciasto w miarę szybko i sprawnie.
Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać kulki.
Wrzucać na gotującą, lekko posoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie zamieszać, aby knedelki nie przywarły do dna.
Gotować do wypłynięcia na powierzchnie.
Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.
Farsz:
-300 g mięsa gotowanego (np. z rosołu ) lub pieczonego (może być pozostałe z obiadu poprzedniego dnia)
-1 cebula
-1 łyżka smalcu lub masła
-sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu lub maśle. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać sól i pieprz do smaku. Jeżeli mięso wydaje się zbyt suche, można dolać odrobinę bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz