Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 stycznia 2024

Ziemniaczane knedelki z mięsem

Knedle ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Na słodko, np. z owocami, polane śmietaną czy masłem, i na wytrawnie, np. z farszem serowym czy mięsnym. Te wytrawne idealnie komponują się z sosami i surówkami lub omaszczone  podsmażoną słoninką czy boczkiem z cebulką. Z każdą postacią knedli sprawdzi się zrumieniona na maśle bułka. Choć ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, warto go poświecić 😊


 

Składniki:

-1 kg ziemniaków

-ok. 200 g mąki ziemniaczanej ( w zależności od wilgotności ziemniaków )

-1 jajko

-sól

-1-2  łyżki oleju

-masło

-bułka tarta

Obrane ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, odstawić do odparowania i przestudzenia.

Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli, wyrobić ciasto w miarę szybko i sprawnie.

Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać kulki.

Wrzucać na gotującą, lekko posoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie zamieszać, aby knedelki nie przywarły do dna.

Gotować do wypłynięcia na powierzchnie. 

Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.

Farsz: 

-300 g mięsa gotowanego (np. z rosołu ) lub pieczonego (może być pozostałe z obiadu poprzedniego dnia)

-1 cebula

-1 łyżka smalcu lub masła 

-sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu lub maśle. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać sól i pieprz do smaku. Jeżeli mięso wydaje się zbyt suche, można dolać odrobinę bulionu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz