Szukaj na tym blogu

środa, 24 stycznia 2024

Serduszka w aromatycznym sosie

Wiem, że jest niewielu smakoszy podrobów. Ja jednak je bardzo lubię i chcę  zaproponować pyszne serca drobiowe duszone z cebulą, doprawione winnym octem i aromatycznymi przyprawami. Najlepiej smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego i wyrazistej, chrzanowej ćwikły, polecam :) 


  

 Składniki:

-600 g serc drobiowych

-2 spore cebule

-4 liście laurowe

- 2 ziela angielskie

-pół łyżeczki imbiru w proszku 

-szczypta gałki muszkatołowej

-czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 

-pieprz, sól 

- ciemny sos sojowy

-45 ml ciemnego octu winnego lub wytrawnego wina

- mąka kartoflana do zagęszczenia sosu

-por 

-olej do smażenia 



Serduszka wymoczyć w zimnej wodzie, wypłukać, odsączyć.

Obrane cebule pokroić w grubszą kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać serca, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, 25 minut.

Serduszka puszczą wodę, więc nie należy ich podlewać.

Dodać paprykę, gałkę, imbir, kilka kropel sosu sojowego i ocet winny lub wino.

Trzymać jeszcze na małym ogniu 5 minut.

Łyżeczkę mąki kartoflanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać pomału do sosu z serduszkami, jednocześnie mieszając.

Doprowadzić potrawę do wrzenia i zdjąć  z ognia.

Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Posypać drobno pokrojonym porem (wykorzystać część środkową - jasno zieloną )

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ćwikłą z chrzanem.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz