Wiem, że jest niewielu smakoszy podrobów. Ja jednak je bardzo lubię i chcę zaproponować pyszne serca drobiowe duszone z cebulą, doprawione winnym octem i aromatycznymi przyprawami. Najlepiej smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego i wyrazistej, chrzanowej ćwikły, polecam :)
Składniki:
-600 g serc drobiowych
-2 spore cebule
-4 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
-pół łyżeczki imbiru w proszku
-szczypta gałki muszkatołowej
-czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-pieprz, sól
- ciemny sos sojowy
-45 ml ciemnego octu winnego lub wytrawnego wina
- mąka kartoflana do zagęszczenia sosu
-por
-olej do smażenia
Serduszka wymoczyć w zimnej wodzie, wypłukać, odsączyć.
Obrane cebule pokroić w grubszą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać serca, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, 25 minut.
Serduszka puszczą wodę, więc nie należy ich podlewać.
Dodać paprykę, gałkę, imbir, kilka kropel sosu sojowego i ocet winny lub wino.
Trzymać jeszcze na małym ogniu 5 minut.
Łyżeczkę mąki kartoflanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać pomału do sosu z serduszkami, jednocześnie mieszając.
Doprowadzić potrawę do wrzenia i zdjąć z ognia.
Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Posypać drobno pokrojonym porem (wykorzystać część środkową - jasno zieloną )
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ćwikłą z chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz