Zakwas przygotować przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem żuru.
Składniki:
-400 ml przegotowanej letniej wody
-3 czubate łyżki mąki żytniej razowej typ 2000
-2 ząbki czosnku
-skórka chleba razowego (opcjonalnie)
Do wyparzonego 1,5 l słoja wlać wodę, powoli wsypywać mąkę, mieszając. Mąka powinna namoknąć i opaść na dno. Włożyć lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać skórkę chleba, przyspieszy to fermentację. Przykryć i obwiązać gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, np. przy kuchence na której gotujemy lub przy kaloryferze. Najlepszą opcją będzie piec kaflowy, jeżeli jesteście w jego posiadaniu :)
W ciągu 2-3 dni powinna się odbyć burzliwa fermentacja, a do 7 dni zakwas powinien być gotowy. Należy wtedy rozlać go do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.
Zakwas można przechowywać przez około 2-3 tygodnie.
dzięki za przepis Gosiu :) wstawię będzie na święta. Pozdrawiam Aldona
OdpowiedzUsuńSuper! Będzie pysznie :)
Usuń