Lekka, dietetyczna sałatka, którą można zapakować do pracy:)
Składniki:
-50 g kaszy jaglanej
-100 g łososia sałatkowego
-100 g brokułu
-kilka pomidorków koktajlowych
-krem balsamiczny
Sos winegret:
-50 ml octu winnego
-1/2 łyżki musztardy łagodnej
-szczypta soli i pieprzu
-100 ml oleju słonecznikowego
W misce wymieszać dobrze ocet, musztardę, sól i pieprz.
Cały czas mieszając, dolewać cienkim strumieniem olej, aż ocet i olej zemulgują się (nabiorą konsystencji gęstej, gładkiej, zawiesistej)
Przygotowanie sałatki:
-kaszę ugotować na sypko, wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić
-różyczki brokułu zagotować (2-3 min) w lekko posolonej wodzie z odrobiną cukru, zahartować w wodzie z lodem, odsączyć
-pomidorki przekroić na pół
-łososia rozdrobnić na kawałki
W salaterce układać na przemian warstwę kaszy, połowę łososia, połowę pomidorków, resztę kaszy, łososia, brokuł i pomidorki.
Polać sałatkę sosem, odstawić na 15-30 minut.
Przed podaniem skropić delikatnie kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz