Nie będzie to przepis na tradycyjny paprykarz, taki do smarowania kanapek, ale na jednogarnkowa potrawę. To prosty sposób na pyszny i szybki obiad czy kolację. Po prostu kurczak podany inaczej, polecam :)
Składniki:
-4 filety z piersi kurczaka
-szklanka śmietany 18 %
-250 g pieczarek
-jedna duża cebula
-mała puszka zielonego groszku
-mały słoik papryki marynowanej
-łyżka koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
-mąka krupczatka do panierowania mięsa
- smalec lub olej do smażenia
Mięso poporcjować w grubsze kawałki (kostkę), wymieszać z przyprawami ( ilość i proporcje wg. gustu), oprószyć mąką.
W głębokim i szerokim rondlu rozgrzać dobrze smalec, obsmażyć mięso do zrumienienia, z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, zeszklić razem z mięsem, podlać 2 łyżkami wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Dodać koncentrat, pieczarki (jeżeli małe to w całości, duże pokroić na ćwiartki ), odsączony groszek i pokrojoną na kawałki paprykę.
Dusić kolejne 10 minut, po czym dodać roztrzepaną śmietanę ( powinna mieć temperaturę pokojową)
Podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty, delikatnie mieszając.
Potrawę ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podawać z grzankami, kopytkami czy grubym makaronem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz