"...Na wsi jeszcze na początku XX wieku jaja kurze były produktem luksusowym, jadanym tylko na specjalne okazje, chociaż w niemal każdej chłopskiej zagrodzie hodowano kury.W większości przeznaczano je na sprzedaż (podobnie jak masło, śmietanę czy kurczęta ). Można je było także wymieniać w sklepiku lub karczmie na śledzie, wódkę, ryż, sól, cukier, przyprawy, obwarzanki, pierniki, karmelki i inne potrzebne artykuły, na które nie było gotówki..." źródło: "Tradycje Polskiego Stołu"
Dziś, powiedziałabym, że jajka od "szczęśliwych kur" są takim towarem luksusowym. Można z nich wyczarować mnóstwo pysznych dań :) Jedno z nich prezentuje w postaci zapiekanej, w towarzystwie orzeźwiającej sałatki, polecam 😊
Składniki:
-6 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
-3/4 szklanki tartej bułki
-młoda cebulka ze szczypiorem
-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
-tarta bułka do posypania jajek
-100 g roztopionego masła
-sól, pieprz
Na sałatkę:
-papryka pomarańczowa
-kilka pomidorków koktajlowych
-szczypior
-oliwa z oliwek
-sok z cytryny
-sól
Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka.
Żółtka rozetrzeć w misce, dodać tartą bułkę, śmietanę, posiekaną cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem.
Napełnić połówki białek farszem ''z górką", wyrównać wierzch.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać obficie każde jajko bułką tartą, skropić masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12-15 minut, piec do zrumienienia bułki.
W tym czasie przygotować sałatkę.
Umytą i wydrążoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, szczypior posiekać. Wszystko skropić kilkoma kroplami cytryny i oliwy, posolić lekko, wymieszać.
Sałatkę wyłożyć na półmisek i ułożyć na niej gorące jajka.
Podawać w towarzystwie grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz