Szukaj na tym blogu

piątek, 19 stycznia 2024

Jajka faszerowane zapiekane

"...Na wsi jeszcze na początku XX wieku jaja kurze były produktem luksusowym, jadanym tylko na specjalne okazje, chociaż w niemal każdej chłopskiej zagrodzie hodowano kury.W większości przeznaczano je na sprzedaż (podobnie jak masło, śmietanę czy kurczęta ). Można je było także wymieniać w sklepiku lub karczmie na śledzie, wódkę, ryż, sól, cukier, przyprawy, obwarzanki, pierniki, karmelki i inne potrzebne artykuły, na które nie było gotówki..."                                                                                                                                               źródło: "Tradycje Polskiego Stołu" 

Dziś, powiedziałabym, że  jajka od "szczęśliwych kur" są takim towarem luksusowym. Można z nich wyczarować mnóstwo pysznych dań :) Jedno z nich prezentuje w postaci zapiekanej, w towarzystwie orzeźwiającej sałatki, polecam 😊

 

 

 

 

Składniki:

-6 jajek ugotowanych na twardo

2 jajka surowe

-3/4 szklanki tartej bułki

-młoda cebulka ze szczypiorem

-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

-tarta bułka do posypania jajek

-100 g roztopionego masła

-sól, pieprz


 

Na sałatkę:

-papryka pomarańczowa

-kilka pomidorków koktajlowych

-szczypior

-oliwa z oliwek

-sok z cytryny

-sól  

Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka.

Żółtka rozetrzeć w misce, dodać tartą bułkę, śmietanę, posiekaną cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. 

Napełnić połówki białek farszem ''z górką", wyrównać wierzch.

Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać obficie każde  jajko bułką tartą, skropić masłem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12-15 minut, piec do zrumienienia bułki.

W tym czasie przygotować sałatkę. 

Umytą i wydrążoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, szczypior posiekać. Wszystko skropić kilkoma kroplami cytryny i oliwy, posolić lekko, wymieszać.

Sałatkę wyłożyć na półmisek i ułożyć na niej gorące jajka.

Podawać w towarzystwie grzanek.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz