Pierogi z kapustą i grzybami to u mnie obowiązkowa pozycja na Wigilijnym stole. Zajadamy je z czystym czerwonym barszczem 😊
Składniki:
-1 kg kapusty kiszonej z marchewką
-40 g grzybów suszonych mieszanych
-2 spore cebule
-4 łyżki oleju rzepakowego
-50 g masła
-sól, pieprz
Grzyby zalać zimną wodą, moczyć 1-2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić. Wywar zachować np. do zupy grzybowej czy sosu.
Kapustę zalać zimną wodą do jej wysokości, gotować 30-40 minut, wywar odcedzić - zachować. Przydać się może do gotowania kwasiku lub zalewajki.
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane grzyby, dodać masło i chwilę razem podsmażać.
Wystudzoną kapustę dobrze odcisnąć, drobno posiekać, dodać do cebuli z grzybami, wymieszać i pod przykryciem dusić jakieś 15 minut, czasem zamieszać, aby farsz się nie przypalił.
Doprawić solą i pieprzem.
Taki farsz można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz