Szukaj na tym blogu

środa, 13 grudnia 2023

Farsz do pierogów z kapusty i grzybów

Pierogi z kapustą i grzybami to u mnie obowiązkowa pozycja na Wigilijnym stole. Zajadamy je z czystym czerwonym barszczem 😊 


 

Składniki:

-1 kg kapusty kiszonej z marchewką

-40 g grzybów suszonych mieszanych

-2 spore cebule

-4 łyżki oleju  rzepakowego

-50 g masła

-sól, pieprz 


 

Grzyby zalać zimną wodą, moczyć 1-2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić. Wywar zachować np. do zupy grzybowej czy sosu.

Kapustę zalać zimną wodą do jej wysokości, gotować 30-40 minut, wywar odcedzić -  zachować. Przydać się może do gotowania kwasiku lub zalewajki.

W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane grzyby, dodać masło i chwilę razem podsmażać.


 

Wystudzoną kapustę dobrze odcisnąć, drobno posiekać, dodać do cebuli z grzybami, wymieszać i pod przykryciem dusić jakieś 15 minut, czasem zamieszać, aby farsz się nie przypalił. 

Doprawić solą i pieprzem. 

Taki farsz można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz