Dlaczego prosta, bo nie ma dużo składników do krojenia 😊 W smaku jest łagodna, lekko kwaskowa za sprawą selera, który przełamuje słodkość pozostałych składników. Polecam 😊
Składniki:
-pól szklanki ryżu
-200 g szynki gotowanej
-puszka ananasa w plastrach
-słoiczek selera sałatkowego w zalewie
-mała puszka kukurydzy
-2 łyżki majonezu
-1 łyżeczka masła
-mała łyżeczka (1 ml) soli
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i solą. Wsypać wypłukany ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu 20 minut.
Odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia.
Szynkę i ananasa pokroić w drobną kostkę.
Dodać wraz z selerem i odsączoną kukurydzą do ryżu.
Połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki.
Dobrze smakuje serwowana w towarzystwie porwanej na kawałki sałaty lodowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz