To znakomita przekąska na każdą imprezę 😊 Nie wymaga szczególnych przygotowań. Wystarczy wcześniej, najlepiej na noc, zamarynować w przyprawach, a na drugi dzień obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim oleju. Do tego koniecznie podajcie sos, np. pomidorowy, czosnkowy czy koperkowy. Świetnie będą również smakować w towarzystwie frytek.
Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-gotowa przyprawa do kurczaka (bez curry ) lub:
-papryka słodka
-papryka ostra
-sól
-pieprz świeżo mielony
-2 lub 3 surowe jajka
-butelka oleju do smażenia
-opakowanie płatków kukurydzianych
Mięso osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Usunąć niepotrzebne błony i ewentualne kostki.
Pokroić na kawałki o długości ok. 6 cm i grubości ok. 1 cm.
Obtoczyć w pikantnej przyprawie do kurczaka lub stworzonej wg. swojego gustu z papryk, soli i pieprzu. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane zmiażdżyć za pomocą np. wałka do ciasta lub rozdrobnić za pomocą malaksera.
Jajka roztrzepać za pomocą rózgi.
Przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki na ok. pół godziny, aby nabrało temperatury pokojowej.
W głębokim rondlu rozgrzać dobrze olej w takiej ilości, aby kawałki kurczaka były w nim zatopione.
Każdy kawałek kurczaka zanurzyć w jajku, potem obtoczyć w płatkach.
Wrzucać na głęboki olej i smażyć do zrumienienia, ok. 3 minuty.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso w trakcie smażenia można obrócić.
Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionym sosem lub keczupem.
Świetny pomysł na domowy fast food :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybka, prosta i pyszna przekąska na każdą okazję :)
Usuń