Szukaj na tym blogu

środa, 8 listopada 2023

Super pomidorowa

 Pomidorowa...jak Polska długa i szeroka wszyscy ją znają 😊 Każdy ma jednak inny sposób na jej przyrządzanie. Ja znalazłam swój 😉 Jestem z niego bardzo zadowolona 😋 W sezonie pomidorowym taką zupę gotuje na świeżych pomidorach. Teraz wykorzystuję te z puszki. Smakiem i stopniem kwasowości różnią się w zależności od ich rodzaju. Dlatego ich ilość w zupie zależy od tego jaki chcecie uzyskać smak. Ja lubię przełamany czyli słodko kwaśny 😊



 

Składniki:

-4 udźce kurczaka

-1 cebula

-biała cześć pora

-marchewka

-mały korzeń pietruszki

-2 puszki pomidorów po 400 g

-4 liście laurowe  

-4 ziela angielskie

-sól, pieprz, papryka słodka w proszku

-spora gałązka świeżego tymianku

-słoiczek sosu pomidorowego (opcjonalnie )

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć z dwóch stron na rumiano udźce kurczaka. Odłożyć na ogrzany półmisek.

Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Mięso wyłożyć na półmisek. 

Usunąć ziele angielskie i liście laurowe.

Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera i zmiksować. 

Przełożyć do garnka, wlać ok. 2 l gorącej wody, gotować chwilę na wolnym ogniu. 

Doprawić do smaku sosem pomidorowym  lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 

Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem.


2 komentarze:

  1. Bardzo wyśmienity sposób przyrządzenia zupy pomidorowej. Uwielbiam dużo natki pietruszki w zupie pomidorowej. Jednym słowem... wyśmienicie 👍🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko 🤗😘🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że moja pomidorowa została doceniona, a w zieleninie to ja jestem zakochana i dodaję ją w każdej postaci do wszystkich potraw :)

    OdpowiedzUsuń