Pomidorowa...jak Polska długa i szeroka wszyscy ją znają 😊 Każdy ma jednak inny sposób na jej przyrządzanie. Ja znalazłam swój 😉 Jestem z niego bardzo zadowolona 😋 W sezonie pomidorowym taką zupę gotuje na świeżych pomidorach. Teraz wykorzystuję te z puszki. Smakiem i stopniem kwasowości różnią się w zależności od ich rodzaju. Dlatego ich ilość w zupie zależy od tego jaki chcecie uzyskać smak. Ja lubię przełamany czyli słodko kwaśny 😊
Składniki:
-4 udźce kurczaka
-1 cebula
-biała cześć pora
-marchewka
-mały korzeń pietruszki
-2 puszki pomidorów po 400 g
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-sól, pieprz, papryka słodka w proszku
-spora gałązka świeżego tymianku
-słoiczek sosu pomidorowego (opcjonalnie )
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć z dwóch stron na rumiano udźce kurczaka. Odłożyć na ogrzany półmisek.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w paseczki por, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa chwilę razem podsmażać mieszając, dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek. Ułożyć na wierzchu mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Mięso wyłożyć na półmisek.
Usunąć ziele angielskie i liście laurowe.
Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera i zmiksować.
Przełożyć do garnka, wlać ok. 2 l gorącej wody, gotować chwilę na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku sosem pomidorowym lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem.
Bardzo wyśmienity sposób przyrządzenia zupy pomidorowej. Uwielbiam dużo natki pietruszki w zupie pomidorowej. Jednym słowem... wyśmienicie 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko 🤗😘🧡
Patryk
Cieszę się, że moja pomidorowa została doceniona, a w zieleninie to ja jestem zakochana i dodaję ją w każdej postaci do wszystkich potraw :)
OdpowiedzUsuń