Uwielbiam ten nieziemsko pachnący owoc! 😊 Przyrządzenie konfitury z pigwy jest bajecznie proste. Wymaga tylko czasu i cierpliwości, ale warto dla tego smaku się poświęcić 😉
Składniki:
-3 kg pigwy
-400 g cukru
-dodatkowo: laska cynamonu, goździki, otarta skórka z pomarańczy lub cytryny
Umytą pigwę pozbawić dokładnie stwardniałych gniazd nasiennych.
Pokroić na drobne kawałki, wrzucić do głębokiego rondla, zalać wodą do 3/4 wysokości owoców.
Gotować do miękkości.
Za pomocą blendera z końcówką do puree, zmiksować pigwę.
Dodać cukier, wybrane przyprawy i gotować jeszcze na wolnym ogniu do odparowania wody i zgęstnienia konfitury, często mieszając.
Gorącą napełnić przygotowane wcześniej słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Można również pozostawić konfiturę w rondlu do wystudzenia, zimną napełnić słoiki i pasteryzować.
Taka konfitura ma wiele zastosowań: do racuchów, naleśników, na kanapki lub do ciasta.
👍🙂
OdpowiedzUsuń