Szukaj na tym blogu

środa, 1 listopada 2023

Konfitura z pigwy

Uwielbiam ten nieziemsko pachnący owoc! 😊 Przyrządzenie konfitury z pigwy jest bajecznie proste. Wymaga tylko czasu i cierpliwości, ale warto dla tego smaku się poświęcić 😉


 

Składniki:

-3 kg pigwy

-400 g cukru

-dodatkowo: laska cynamonu, goździki, otarta skórka z pomarańczy lub cytryny

Umytą pigwę pozbawić dokładnie stwardniałych gniazd nasiennych.

 Pokroić na drobne kawałki, wrzucić do głębokiego rondla, zalać wodą do 3/4 wysokości owoców.

Gotować do miękkości.


 

Za pomocą  blendera z końcówką do puree, zmiksować pigwę.

Dodać cukier, wybrane przyprawy i gotować jeszcze na wolnym ogniu do odparowania wody i zgęstnienia konfitury, często mieszając.

Gorącą napełnić przygotowane wcześniej słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.  

Można również pozostawić konfiturę w rondlu do wystudzenia,  zimną napełnić słoiki i pasteryzować.

Taka konfitura ma wiele zastosowań: do racuchów, naleśników, na kanapki lub do ciasta.

1 komentarz: