Szukaj na tym blogu

środa, 25 października 2023

Pasta z jajek i pieczarek

 Delikatna, pyszna i szybka w przygotowaniu pasta. Smakuje wybornie na domowym chlebie, z ulubionymi dodatkami: papryką, pomidorem, ogórkiem kiszonym czy chrzanem lub musztardą. Polecam 😊


 

Składniki:

-6 jajek ugotowanych na twardo

-240 g pieczarek

-mała cebula

-50 g sera żółtego (u mnie gouda)

-1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

-garść rukoli 

-sól, pieprz do smaku

-olej do smażenia



Obrana cebulę pokroić w drobna kostkę.

Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Rukolę drobno posiekać. 

Ser zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki. 

Smażyć chwilę razem, po czym przykryć i dusić ok.5 min. następnie wystudzić.

Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą  masę.

Dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.

Podawać z ulubionym pieczywem i wyrazistymi dodatkami.



 

1 komentarz:

  1. Witam Cię z serdecznością 🙋‍♂️

    Bardzo pysznie wygląda ta pasta jajeczna. Pastę jajeczną z pieczarkami jeszcze nie jadłem i jestem zarazem ciekaw, jak ona smakuje. Uwielbiam pastę jajeczną - to wspaniały dodatek do kanapek. 👍🙂 🥪🥚

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😘🥰🤗
    Patryk

    OdpowiedzUsuń