Delikatna, pyszna i szybka w przygotowaniu pasta. Smakuje wybornie na domowym chlebie, z ulubionymi dodatkami: papryką, pomidorem, ogórkiem kiszonym czy chrzanem lub musztardą. Polecam 😊
Składniki:
-6 jajek ugotowanych na twardo
-240 g pieczarek
-mała cebula
-50 g sera żółtego (u mnie gouda)
-1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
-garść rukoli
-sól, pieprz do smaku
-olej do smażenia
Obrana cebulę pokroić w drobna kostkę.
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Rukolę drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Smażyć chwilę razem, po czym przykryć i dusić ok.5 min. następnie wystudzić.
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
Podawać z ulubionym pieczywem i wyrazistymi dodatkami.
Witam Cię z serdecznością 🙋♂️
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda ta pasta jajeczna. Pastę jajeczną z pieczarkami jeszcze nie jadłem i jestem zarazem ciekaw, jak ona smakuje. Uwielbiam pastę jajeczną - to wspaniały dodatek do kanapek. 👍🙂 🥪🥚
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😘🥰🤗
Patryk