Składniki:
-kawałek marchewki (u mnie 50 g )
-kawałek pietruszki (ok. 90 g )
-średniej wielkości cebula
-pół strąka papryki czerwonej
-3 średniej wielkości ziemniaki
-1/2 kg brukselki
-jogurt naturalny 300 g
-1 łyżka mąki pszennej
-łyżka oleju
-łyżka masła
- spora gałązka świeżego tymianku
-sól, pieprz
-papryka słodka i ostra w proszku
Brukselkę zalać w garnku zimną wodą z odrobiną soli, cukru i odrobinie soku z cytryny, gotować bez przykrycia 2-3 minuty, odcedzić.
Cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kolejno, chwilę podsmażając: paprykę, marchewkę z pietruszką i na końcu ziemniaki. Dodać masło, podsmażać chwilę wszystko razem i zalać gorącą wodą - 1,5 l. Gotować wszystko 20 minut, dodać brukselkę i gotować jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
Jogurt ( o pokojowej temperaturze ) wymieszać za pomocą rózgi z mąką, zahartować gorącym wywarem i doprawić zupę. Dodać gałązkę tymianku, doprawić solą pieprzem i paprykami do smaku.
Zagotować chwilę zupę, mieszając od czasu do czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz