Najbardziej lubię pomidory i paprykę o tej porze roku. Są bardzo słodkie, o pięknym kolorze i pyszne 😊 Ten przepis znalazłam w mojej starej "Kuchni Polskiej ", polecam :)
Składniki:
-duża mięsista czerwona papryka
-2 duże mięsiste pomidory
-nieduża czerwona cebula
-ząbek czosnku
-szczypiorek
sos:
-50 ml oliwy lub dobrego oleju
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
-sól
-pieprz
Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w cienki makaronik, im cieńszy tym surówka smaczniejsza.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Cebulę w piórka, a czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Do salaterki włożyć paprykę, cebulę i czosnek. Posypać delikatnie solą i pieprzem, wymieszać.
Na wierzchu ułożyć pomidory.
Przygotować sos: oliwę utrzeć z odrobiną pieprzu, soli i cukrem. Gdy składniki się połączą dodawać kroplami sok z cytryny lub ocet i cały czas ucierać do zgęstnienia.
Surówkę zalać sosem, nie mieszać. Schłodzić 15 minut w lodówce. Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz