Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 września 2023

Kulki z indyka z cukinią i pomidorami

Delikatne i lekkostrawne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam 😊



 

Składniki:

-300 g mielonego mięsa z indyka

-100 g makaronu pełnoziarnistego

-120 g cebuli

-450 g pomidorów

-270 g cukinii

-3 ząbki czosnku 

-mała ostra papryczka 

-pieprz

-sól

-papryka słodka w proszku

-gałązki świeżego tymianku

 


 

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Mięso  doprawić odrobiną soli i pieprzu, wymieszać.

Mokrymi dłońmi uformować małe kulki. 

Ułożyć na talerzu tak, aby się nie stykały.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odrzucić gniazda nasienne.

Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.

Z papryczki usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. 

Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 

Na szerokiej patelni rozgrzać  łyżkę oleju, podsmażyć z dwóch stron na rumiano kulki mięsne. 

Kulki zsunąć na bok  patelni, na wolnej połowie podsmażyć cebulę z czosnkiem i papryczką.

Dodać cukinię, pomidory, zamieszać wszystko delikatnie, wrzucić na wierzch gałązki tymianku, przykryć pokrywka i dusić na wolnym ogniu, aż cukinia zmięknie, a z pomidorów zrobi się naturalny sos.

Doprawić solą, pieprzem i słodka papryką.

Dodać do potrawki wcześniej odcedzony makaron, delikatnie zamieszać. 

Podawać na ciepło.




 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz