Delikatne i lekkostrawne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam 😊
Składniki:
-300 g mielonego mięsa z indyka
-100 g makaronu pełnoziarnistego
-120 g cebuli
-450 g pomidorów
-270 g cukinii
-3 ząbki czosnku
-mała ostra papryczka
-pieprz
-sól
-papryka słodka w proszku
-gałązki świeżego tymianku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso doprawić odrobiną soli i pieprzu, wymieszać.
Mokrymi dłońmi uformować małe kulki.
Ułożyć na talerzu tak, aby się nie stykały.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odrzucić gniazda nasienne.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Z papryczki usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć z dwóch stron na rumiano kulki mięsne.
Kulki zsunąć na bok patelni, na wolnej połowie podsmażyć cebulę z czosnkiem i papryczką.
Dodać cukinię, pomidory, zamieszać wszystko delikatnie, wrzucić na wierzch gałązki tymianku, przykryć pokrywka i dusić na wolnym ogniu, aż cukinia zmięknie, a z pomidorów zrobi się naturalny sos.
Doprawić solą, pieprzem i słodka papryką.
Dodać do potrawki wcześniej odcedzony makaron, delikatnie zamieszać.
Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz