Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 września 2023

Sałatka na zimę

Pogoda jak na koniec września typowo letnia, to też ogórki, cukinia, papryka czy pomidory maja się jeszcze świetnie 😊 Dlatego wykorzystuję każde zbiory do pysznych sałatek na zimę.  Wam też polecam 😊


 

Nie podaje tu szczegółów dotyczących ilości warzyw, bo kroiłam ile miałam. Zalewy zrobiłam w takiej ilości, aby przykryła warzywa w garnku. Takie sałatki można modyfikować wg. swojego gustu.   Od Was zależy jakie warzywo ma dominować w sałatce lub dobierzcie je w równych proporcjach. 



Składniki :

-ogórki

-cukinia

-papryka   (mogą być różne kolory )

-czosnek

Ogórki dobrze umyć, pokroić w grubsze talarki.

Umyta cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.

Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, jak cukinię. 

Kilka ząbków czosnku obrać i pokroić w plasterki.

Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zalać wystudzoną marynatą do wysokości warzyw i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Na drugi dzień napełnić przygotowane słoiki do wysokości 3/4, zamknąć nakrętkami i wstawić do pasteryzacji na 15 minut.

Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziecie tutaj

 

Zalewa:

1 l wody zagotować z 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżeczką soli i szklanką octu 10% 
Do zalewy dodać 2 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu  i 4 łyżeczki musztardy francuskiej lekko ostrej. 

Wymieszać i wystudzić.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz