Pogoda jak na koniec września typowo letnia, to też ogórki, cukinia, papryka czy pomidory maja się jeszcze świetnie 😊 Dlatego wykorzystuję każde zbiory do pysznych sałatek na zimę. Wam też polecam 😊
Nie podaje tu szczegółów dotyczących ilości warzyw, bo kroiłam ile miałam. Zalewy zrobiłam w takiej ilości, aby przykryła warzywa w garnku. Takie sałatki można modyfikować wg. swojego gustu. Od Was zależy jakie warzywo ma dominować w sałatce lub dobierzcie je w równych proporcjach.
Składniki :
-ogórki
-cukinia
-papryka (mogą być różne kolory )
-czosnek
Ogórki dobrze umyć, pokroić w grubsze talarki.
Umyta cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, jak cukinię.
Kilka ząbków czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zalać wystudzoną marynatą do wysokości warzyw i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Na drugi dzień napełnić przygotowane słoiki do wysokości 3/4, zamknąć nakrętkami i wstawić do pasteryzacji na 15 minut.
Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziecie tutaj
Zalewa:
1 l wody zagotować z 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżeczką soli i szklanką octu 10%
Do
zalewy dodać 2 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu i 4 łyżeczki musztardy francuskiej lekko
ostrej.
Wymieszać i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz