Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Użyłam naturalnego zagęstnika w postaci jabłka, dodałam aromatycznego, świeżego tymianku i suszonego oregano, które dopełniło smak. Wyszło prosto, smacznie i zdrowo, polecam 😊
Składniki:
-1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
-jedna duża cebula
-3 spore ząbki czosnku
-100 g dobrej szynki z tłuszczykiem
-100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 nieduże słodkie jabłko
-100 ml oliwy
-oregano suszone
- spora gałązka tymianku
-sól
-pieprz
-słodka papryka
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, gniazda nasienne odrzucić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Szynkę w drobną kostkę.
Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i szynkę, dodać gałązkę tymianku. Podsmażać, od czasu do czasu zamieszać, do lekkiego zrumienienia składników.
Zalać winem wytrawnym, zagotować, dodać pomidory i obrane, starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
Gotować na małym ogniu do uzyskania zawiesistej konsystencji sosu.
Jeżeli składniki się rozgotują, a sos jest jeszcze rzadki, gotować dalej bez przykrycia, mieszając do odparowania nadmiaru płynów.
Można również połowę sosu zmiksować i wymieszać z pozostałą częścią. Ja tą metodą naturalnie zagęściłam sos.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę oregano, łyżeczkę papryki słodkiej, posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz