Zupę ugotowałam na świeżych, tegorocznych kiszonych ogórkach. Jest delikatna w smaku, ale bardzo wyrazista. Ja lubię taką dosyć kwaskową. Wy dozujcie sobie kwas ogórkowy wg. swoich kubków smakowych. Koniecznie posypcie w talerzu obficie świeżym koperkiem, ogórkowa i koperek to pyszny duet :)
Składniki:
- 1marchewka ok. 100 g
- kawałek bulwy selera 0k. 60 g
- 1 cebula
-por - biała część
-ziemniaki 3-4 szt.
- 2 większe ogórki kiszone
-kwas z ogórków ( ilość wg.gustu )
-pół szklanki mleka
-2 łyżki śmietany 18%
-1 łyżka maki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju
-jarzynka (opcjonalnie )
-majeranek
-3 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-pieprz
-sól
-świeży koperek
Cebulę pokroić w kostkę, por przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w cienkie paski, oczyszczoną marchewkę i seler zetrzeć na tarce.
Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić, dodać por, marchewkę, seler i ziemniaki.
Chwilę wszystko podsmażać, od czasu do czasu zamieszać.
Wrzucić wszystko do garnka, zalać 1,5 l gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jarzynkę do smaku. Jeżeli jest z solą uważać z ilością, bowiem ogórki i kwas również zawierają sól.
Gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę starte na tarce o małych oczkach ogórki. Dodać do garnka z ugotowanymi warzywami.
Dolać kwasu, tyle, aby zupa uzyskała odpowiednią dla Was kwasowość. U mnie była to szklanka (250 ml )
Mąkę roztrzepać w mleku i śmietanie, zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać i zagotować. Dodać łyżkę majeranku, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Jedna z moich ulubionych zup. Wspaniałe wykonanie. Uwielbiam zupę ogórkową, do której dodaję mnóstwo koperku. Jest to coś przepysznego i pożywnego 👍😋🥣
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰💖
Patryk