Szukaj na tym blogu

piątek, 25 sierpnia 2023

Zupa ogórkowa

Zupę ugotowałam na świeżych, tegorocznych kiszonych ogórkach. Jest delikatna w smaku, ale bardzo wyrazista. Ja lubię taką dosyć kwaskową. Wy dozujcie sobie kwas ogórkowy wg. swoich kubków smakowych. Koniecznie posypcie w talerzu obficie świeżym koperkiem, ogórkowa i koperek to pyszny duet :) 



Składniki:

- 1marchewka ok. 100 g

- kawałek bulwy selera 0k. 60 g

- 1 cebula

-por - biała część

-ziemniaki  3-4 szt.

- 2 większe ogórki kiszone

-kwas z ogórków ( ilość wg.gustu )

-pół szklanki mleka

-2 łyżki śmietany 18%

-1 łyżka maki pszennej

- 50 g masła

- 2 łyżki oleju

-jarzynka (opcjonalnie )

-majeranek

-3 liście laurowe 

-2 ziela angielskie

-pieprz 

-sól 

-świeży koperek

Cebulę  pokroić w kostkę, por przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w cienkie paski, oczyszczoną marchewkę i seler zetrzeć na tarce.

Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić, dodać por, marchewkę,  seler i ziemniaki. 

Chwilę wszystko podsmażać, od czasu do czasu zamieszać.  

Wrzucić wszystko do garnka, zalać 1,5 l gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jarzynkę do smaku. Jeżeli jest z solą uważać z ilością, bowiem ogórki i kwas również zawierają sól. 

Gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.

Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę starte na tarce o małych oczkach ogórki. Dodać do garnka z ugotowanymi warzywami.

Dolać kwasu, tyle, aby zupa uzyskała odpowiednią dla Was kwasowość. U mnie była to szklanka (250 ml )

Mąkę roztrzepać w mleku i śmietanie, zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać i zagotować. Dodać łyżkę majeranku, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

 

 

1 komentarz:

  1. Jedna z moich ulubionych zup. Wspaniałe wykonanie. Uwielbiam zupę ogórkową, do której dodaję mnóstwo koperku. Jest to coś przepysznego i pożywnego 👍😋🥣

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń