Tak przygotowane truskawki bardzo dobrze zachowują cenne witaminy, są świetnym dodatkiem do ciast, deserów czy sosów. Można z nich wyczarować pyszny mus czy przygotować frużelinę.
Dorodne, dojrzałe truskawki po oczyszczeniu posypać cukrem, licząc na 1 kg owoców 100 - 150 g cukru, delikatnie wymieszać.
Układać w wyparzonych wcześniej słojach, lekko uciskać, aby nie pozostawały między owocami wolne przestrzenie.
Można dodatkowo cześć owoców zagotować i zalać nimi ułożone do pełna w słojach owoce.
Słoje ( o poj. 0,5 l ) zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut
Większe pasteryzować o 5 min. dłużej.
Kompoty owocowe to coś wspaniałego, że warto je serwować do obiadu. Uwielbiam je 👍😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 😘💖
Patryk