Szukaj na tym blogu

piątek, 30 czerwca 2023

Truskawki słodzone w soku własnym

 Tak przygotowane truskawki bardzo dobrze zachowują cenne witaminy, są świetnym dodatkiem do ciast, deserów czy sosów. Można z nich wyczarować pyszny mus czy przygotować frużelinę. 



 

Dorodne, dojrzałe truskawki po oczyszczeniu posypać cukrem, licząc na 1 kg owoców 100 - 150 g cukru, delikatnie wymieszać.

Układać w wyparzonych wcześniej słojach,  lekko uciskać, aby nie pozostawały między owocami wolne przestrzenie.

Można dodatkowo cześć owoców zagotować i zalać nimi ułożone do pełna w słojach owoce.

Słoje ( o poj. 0,5 l ) zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut

Większe pasteryzować o 5 min. dłużej.


 

1 komentarz:

  1. Kompoty owocowe to coś wspaniałego, że warto je serwować do obiadu. Uwielbiam je 👍😉

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 😘💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń