Szukaj na tym blogu

czwartek, 29 czerwca 2023

Letnia sałatka

 Lato to czas pysznych, jadalnych "chwastów". Są smaczne, zdrowe, a przede wszystkim mało kaloryczne. Można z nich przyrządzić pyszne zupy, sałatki czy dania główne. Jadalne  kwiaty nasturcji, nagietka czy ogórecznika sprawdzą się idealnie jako dekoracja.Takim niedocenionym chwastem, ale jakże efektownym, jest koniczyna łąkowa. Rozglądajcie się  więc po swoim ogrodzie i wykorzystujcie te dary natury w swoich potrawach :) Dziś na stół podaję sałatkę z młodych ziemniaków udekorowaną kwiatami nagietka, bławatka, tymianku i jasnoty białej.


 

Składniki:

-kilka niedużych młodych ziemniaków 

-4 jajka ugotowane na twardo

-2 ogórki konserwowe

-2 łyżki gęstej śmietany

-1 łyżka majonezu 

-sól, pieprz do smaku

-liście botwinki

-ulubiona zielona sałata

-garść posiekanego kopru

-jadalne kwiaty do dekoracji

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe pokroi na cząstki lub plastry.

Ogórki i jajka pokroić w plasterki.

Ułożyć ziemniaki  na półmisku wyłożonym posiekanymi liśćmi botwinki i sałaty, wyłożyć warstwę ogórków, posypać koperkiem.

Śmietanę wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem, polać obficie sałatkę.

Ułożyć plastry jajek.

Odstawić sałatkę na 15 minut do schłodzenia.

Przed podaniem udekorować kwiatami.


 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń