Sałatka, która często pojawia się w internecie pod nazwą Szuba lub Śledzie pod pierzynką. W moim starym zeszycie nazywa się po prostu sałatką warstwową :) Jak zwał tak zwał, w każdym razie jest pyszna :) Polecam nie tylko z okazji Świąt, ale np. jako niedzielną sałatkę :)
I warstwa
-2-3 filety śledziowe drobno pokroić, wyłożyć na dno półmiska.
II warstwa:
-1 dużą cebulę pokroić w drobną kostkę. Ja przed wyłożeniem na śledzie, przelewam cebulę wrzątkiem na sitku, aby była łagodniejsza w smaku. Po wystudzeniu posolić i popieprzyć.
III warstwa:
-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Posmarować warstwą majonezu.
IV warstwa:
-2-3 pieczone buraki zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
V warstwa:
- 2- 3 filety śledziowe pokroić drobno, ułożyć na burakach, posmarować warstwą majonezu.
VI warstwa:
-3 jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce, posolić, popieprzyć, posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepysznie wygląda ta sałatka warstwowa. Bardzo lubię takie sałatki - są przepyszne i pożywne, dlatego też ciągle pojawiają się w menu różnych przyjęć okolicznościowych organizowanych w zakładach gastronomicznych.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że dzielisz się z nami swoimi przepisami na różne dość interesujące dania 👦👍
Pozdrawiam Cię cieplutko z całego serca i życzę Tobie pozytywnego i miłego dnia 🤗💖🧡
Patryk
Cieszę się, że podzielasz mój gust kulinarny, dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
Usuń