Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Pyszny bananowiec

Delikatny i orzeźwiający bananowiec na zimno. Kremowa, mocno bananowa masa ułożona na biszkoptach oraz galaretka i puszysta pianka, to pyszne połączenie. Polecam na nadchodzące ciepłe dni :) 


 

Składniki:

-paczka biszkoptów podłużnych

-1 kg bananów

-250 g  miękkiego masła

-3 jajka + dwa białka

-łyżka cukru pudru

-2 galaretki cytrynowe lub mango 

-galaretka wiśniowa

-3 łyżki żelatyny (łyżka = 15 ml ) 

-1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny 

-czekolada mleczna 


Formę  o wym. 22x27 cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie ułożyć biszkopty, każdy nasączyć herbatą.

Żelatynę zalać w misce niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

Dwa banany odłożyć, resztę obrać i rozgnieść na miazgę.

Żółtka oddzielić od białek.

Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo żółtka, następnie, cały czas ucierając,  po łyżce masy bananowej.

Na koniec ( cały czas ucierając) dolewać stopniowo krzepnącą galaretkę wiśniową.

Gotową masę wyłożyć równo na biszkopty i wstawić formę do lodówki.

W tym czasie rozpuścić pozostałe dwie galaretki w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.

Wyciągnąć formę z lodówki i wylać na masę bananową połowę  zimnej galaretki, wstawić do lodówki. Kiedy zacznie zastygać, ułożyć plastry pozostałych bananów. Resztę krzepnącej galaretki wylać na banany. Wstawić formę do lodówki.

Napęczniałą żelatynę dokładnie rozpuścić w odrobinie gorącej wody.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie wlewać powoli żelatynę, cały czas ubijając, ale mniej intensywnie.

Pianę wylać na galaretkę z bananami, wyrównać, posypać startą na tarce czekoladą.

Ciasto podawać mocno schłodzone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz