Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 marca 2023

Serowa przekąska z pikantną nutą

Sery są niezbędne wśród zimnych przekąsek. Szczególnie polecane są ostre-twarde gatunki. Można je serwować w kawałku, pokrojone w plastry, kostkę czy w sałatce. Znakomitym dodatkiem do takich serów jest pieczywo, masło i owoce: zielone i czerwone winogrono, gruszka, figi czy melon.

Do swojej przekąski użyłam:  sera Bursztyn długodojrzewajacego z pikantną nutą,  półtwardego holenderskiego sera Mimolette, Old Amsterdam - holenderski dojrzały ser Gouda i polski Rokpol. 

Rodzaje sera można dobrać wg. swoich upodobań.  



 

Składniki:

-200 g sera Bursztyn

-100 g sera Mimolette

-100 g sera Old Amsterdam

- 250 g winogron ciemnych i jasnych ( waga razem )

-garść posiekanych orzechów włoskich 

-rukola 



Sos:

-150 g sera pleśniowego rokpol

-220 ml gęstej śmietany

-25 ml wytrawnego sherry lub ciemnego octu winnego

-pieprz świeżo mielony

-szczypta gałki muszkatołowej

Umyte winogrona przekroić na pół lub ćwiartki, usunąć pestki, dodać pokrojone w drobną kostkę sery, orzechy i delikatnie wymieszać.

Zrobić sos: ser pleśniowy rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sherry lub ocet winny, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać.

Przygotować pucharki: dno każdego wyłożyć kilkoma listkami rukoli i wyłożyć porcje serowej przekąski na jedną osobę.

Sos podać osobno w sosjerce. 


 

7 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo apetyczna inspiracja :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie i kolorowo to wygląda. Bardzo podoba mi się pomysł na wykonanie takiej serowej przekąski. Pięknie to prezentuje się to w pucharkach 😋👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie mega pozytywnego dnia 🖐🙂💕💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. W takich pucharkach dużo lepiej smakuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń