Szukaj na tym blogu

sobota, 18 marca 2023

Potrawka z kiełbasy i groszku

Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić samodzielne danie, ale też świetnie sprawdzi się z dodatkiem kopytek, klusek śląskich czy grubego makaronu. Znakomicie będzie smakować również z grzankami. Polecam :) 



 

Składniki:

-40 dag kiełbasy zwyczajnej lub podlaskiej 

-puszka groszku konserwowego

-marchew (ok. 150 g )

-korzeń pietruszki (ok. 200 g )

-4 plastry marynowanej papryki (w sumie jedna papryka )

-2 cebule

-2 szklanki soku pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki

-łyżeczka musztardy ostrej

-2 łyżki pikantnego keczupu 

-3 łyżki oleju

-cukier, sól, pieprz


Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Paprykę w cienkie paseczki lub kostkę. 

Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, pietruszkę, podlać wodą z groszku konserwowego. Dusić pod przykryciem, często mieszając prawie do rozgotowania warzyw, maja stworzyć zawiesisty sos. 

Następnie  wlać sok pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Doprawić musztardą i keczupem, szczyptą cukru, pieprzu, ewentualnie soli.

Trzymać potrawę jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 min.

Potrawka powinna mieć zawiesistą konsystencję. Jeżeli jest za rzadka dusić pod koniec bez przykrycia często mieszając, by odparował nadmiar płynu. 

Gęstość tak naprawdę będzie zależała od tego czy użyjecie soku czy zmiksowanych pomidorów.

4 komentarze:

  1. Wspaniała i znakomita potrawka. Przepyszne danie zrobiłaś 😊👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko. Trzymaj się ciepło 🤗💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i proste danie, w sam raz, kiedy brakuje pomysłów na szybki obiad. :)

    OdpowiedzUsuń