Szukaj na tym blogu

czwartek, 16 marca 2023

Szarlotka z kremem francuskim

Jak to przed świętami zazwyczaj bywa przeszukuję stare zeszyty z przepisami, aby sobie odświeżyć jakieś fajne danie. Tym razem padło na pyszną, zapomnianą szarlotkę na kruchym cieście, z  aksamitnym kremem. Zaletą jej jest to, że można, a nawet trzeba, przygotować ją dwa, a nawet trzy dni przed podaniem. Ciasto bowiem wymaga czasu, aby masa jabłkowa mogła w niego wniknąć i lekko spulchnić. Szarlotka warta grzechu 😉 Polecam 😊


 

Składniki:

-30 dag mąki pszennej

-10 dag cukru pudru

-15 dag margaryny

-2 żółtka

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i wstawić owinięte folią spożywczą  na godzinę do lodówki. 

Formę o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego  do 200° C piekarnika. Piec przy funkcji góra-dół do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia nie wyciągając z formy.

Nadzienie:

-1 kg jabłek (antonówki lub szara reneta )

-15 dag cukru pudru

-cukier waniliowy

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, pozbawić gniazd nasiennych.

Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i, mieszając od czasu do czasu, dusić aż się rozpadną, a woda odparuje. Dodać cukier i cukier waniliowy. Masa powinna być gęsta.

Jeszcze ciepłą wyłożyć i rozsmarować  na cieście.

Krem:

-1 i 1/2 szklanki mleka (szklanka =220 ml )

-3 żółtka

-10 dag cukru 

-5 dag mąki pszennej

-10 dag masła 

Do przybrania: posiekane orzechy lub płatki migdałowe, czekolada gorzka

Żółtka z połową cukru  umieścić w misie  miksera i ucierać na puch. Mają mieć kremową, gęstą konsystencje.

Do garnka wlać szklankę mleka, dodać masło i resztę cukru, zagotować.

W kubku wymieszać pozostałe mleko z mąką i wlewać cienkim strumieniem do wrzącego mleka, cały czas mieszać, aby nie było grudek, do zagotowania. Zdjąć garnek z ognia i zaciągnąć utartymi żółtkami ( delikatnie, ale dokładnie wymieszać za pomocą rózgi )

Przykryć garnek szczelnie folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia kremu.

Krem wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać.

Posypać orzechami lub migdałami.

Kilka kostek czekolady roztopić w niewielkiej ilości gorącej wody i łyżeczki masła. Zrobić niewielkie kleksiki z polewy na wierzchu placka.

Gotowe ciasto wynieść w chłodne miejsce. 

Najlepiej smakuje na trzeci dzień od przyrządzenia.


 

2 komentarze:

  1. Przepyszna szarlotka. Jedno z moich najbardziej ulubionych ciast 🥧😊👍 Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie mega pozytywną energię 🤗❣🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak, nie ma to jak szarlotka :) A jeszcze z kremem...rewelacja! Pozdrawiam :)

      Usuń