Małe, delikatne zraziki w słodko kwaśnym, lekko pikantnym, śmietanowym sosie. Znakomicie komponują się z makaronem typu świderki i surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, skropionej sokiem z cytryny i olejem. Znakomita propozycja na danie proste i pyszne, polecam :)
Składniki:
-1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
-2 łyżki tartej bułki
-4 łyżki mleka
-jajko
-2 łyżki majeranku
-sól i świeżo mielony pieprz czarny
-mąka pszenna do obtoczenia zrazów
-olej do obsmażenia
Sos:
-szklanka śmietany 18% ( 250 ml )
-2 łyżki mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki pikantnego keczupu
Bułkę wymieszać z mlekiem i odstawić do napęcznienia.
Do mięsa dodać jajko, majeranek, bułkę, posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobić na pulchną masę.
Uformować małe zraziki, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać wymieszaną śmietaną, keczupem i koncentratem pomidorowym.
Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć.
Jeżeli sos wydaje się zbyt rzadki dodać wymieszaną mąkę z mlekiem, zamieszać delikatnie, zagotować.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze zrazy na 10 min. aby odpoczęły i zintegrowały się z sosem.
Podawać z makaronem świderki lub ryżem na sypko i z dodatkiem ulubionej surówki.
Wspaniałe danie na obiad. Idealna propozycja dania do serwowania w różnych punktach gastronomicznych 🙂👌🍽
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie mega pozytywną energię 🤗🧡
Patryk