Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 marca 2023

Zapiekane zraziki

Małe, delikatne  zraziki w słodko kwaśnym, lekko pikantnym, śmietanowym sosie. Znakomicie komponują się z makaronem typu świderki i surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, skropionej sokiem z cytryny i olejem.  Znakomita propozycja na danie proste i pyszne, polecam :) 



 

Składniki:

-1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 

-2 łyżki tartej bułki 

-4 łyżki mleka 

-jajko

-2 łyżki majeranku 

-sól i świeżo mielony pieprz czarny

-mąka  pszenna do obtoczenia zrazów

-olej do obsmażenia

Sos:

-szklanka śmietany  18% ( 250 ml )

-2 łyżki mleka

- łyżeczka mąki ziemniaczanej 

-łyżka koncentratu pomidorowego 

-2 łyżki pikantnego keczupu


Bułkę wymieszać z mlekiem i odstawić do napęcznienia.

Do mięsa dodać jajko, majeranek, bułkę, posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobić na pulchną masę.

Uformować małe zraziki, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia  i zalać wymieszaną  śmietaną, keczupem i koncentratem pomidorowym.

Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć. 

Jeżeli  sos wydaje się zbyt rzadki dodać wymieszaną mąkę z mlekiem, zamieszać delikatnie, zagotować.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze zrazy na 10 min. aby odpoczęły i zintegrowały się z sosem.

Podawać z makaronem świderki lub ryżem na sypko i z dodatkiem ulubionej surówki.

 

1 komentarz:

  1. Wspaniałe danie na obiad. Idealna propozycja dania do serwowania w różnych punktach gastronomicznych 🙂👌🍽

    Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie mega pozytywną energię 🤗🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń