Tort bardzo prosty w przygotowaniu, z chrupiącymi orzechami, boską czekoladą, pachnący rumem i cytryną. Bita śmietana dodaje przyjemnej wilgotności i lekkości. Nie można przejść obok niego obojętnie, polecam :)
Składniki:
szklanka = 250 ml
łyżka = 15 ml
-5 jajek
-2 i1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
-3/4 szklanki cukru pudru
-sok z całej cytryny
-2 kopiaste łyżki bułki tartej
-tłuszcz do wysmarowania boków formy
-bułka tarta do posypania
-papier do pieczenia
Poncz:
-1/2 szklanki świeżo parzonej, lekkiej herbaty
-50 g rumu
-1 łyżeczka cukru
Polewa:
-2 tabliczki lekko gorzkiej czekolady
-4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
-100 g masła
-orzechy do przybrania
Dodatkowo:
-opakowanie śmietany 30% lub 36% jako dodatek do każdej porcji
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Orzechy wymieszać z bułką tartą.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać orzechy, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piec 50-55 minut.
Ciasto będzie upieczone, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko będą odstawać od formy.
Ciasto studzić chwilę w tortownicy, po czym wyciągnąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Składniki ponczu połączyć i dokładnie nasączyć ciasto.
Do rondelka włożyć pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, postawić nad garnkiem z wrzącą wodą ( rondelek nie powinien dotykać wody ) rozpuścić, od czasu do czasu zamieszać.
Ciasto ułożyć na aluminiowej folii, zalać czekoladą, tak, aby stworzyć grubą, gładką warstwę. Najlepiej rozkładać za pomocą łopatki moczonej w ciepłej wodzie.
Gotowe przełożyć na paterę.
Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno.
Tort udekorować połówkami orzechów i kleksami z bitej śmietany.
Każdy kawałek podawać z porcją bitej śmietany.
Rada: przed podaniem tort powinien nabrać temperatury pokojowej, aby warstwa czekolady zmiękła, inaczej będzie twarda i popęka podczas krojenia.
Wspaniały i znakomity tort 🙂👍🍰
OdpowiedzUsuńWspaniały deser na podwieczorek lub jako tort na różne okazje okolicznościowe 🙂
Twoje pomysły na różne dania i desery są tak wartościowe i wspaniałe, że warto z nich korzystać. Masz wspaniałe pomysły na różne dania i za to Cię cenię 👦👍
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie mega pozytywnego dnia 🖐🙂💖
Patryk
Dziękuję za miłe słowa :) Tort jest bardzo prosty, ale godny polecenia, bo smakuje do kawy wyśmienicie! Pozdrawiam :)
Usuń