Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 marca 2023

Tort orzechowy z czekoladą

Tort bardzo prosty w  przygotowaniu, z chrupiącymi orzechami, boską czekoladą, pachnący rumem i cytryną. Bita śmietana dodaje przyjemnej wilgotności i lekkości. Nie można przejść obok niego obojętnie, polecam :)

 

Składniki:

szklanka =  250 ml

łyżka = 15 ml 


-5 jajek

-2 i1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

-3/4 szklanki cukru pudru

-sok z całej cytryny

-2 kopiaste łyżki bułki tartej 

-tłuszcz do wysmarowania boków formy

-bułka tarta do posypania

-papier  do pieczenia


Poncz:

-1/2 szklanki świeżo parzonej, lekkiej herbaty

-50 g rumu

-1 łyżeczka cukru

Polewa:

-2 tabliczki lekko gorzkiej czekolady

-4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

-100 g masła

-orzechy do przybrania  

Dodatkowo:

-opakowanie śmietany 30% lub 36% jako dodatek do każdej porcji 


 

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Orzechy wymieszać z bułką tartą.

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać orzechy,  pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piec 50-55 minut.

Ciasto będzie upieczone,  gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko będą odstawać od formy.   

Ciasto studzić chwilę w tortownicy, po czym wyciągnąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Składniki ponczu połączyć i dokładnie nasączyć ciasto.

Do rondelka włożyć pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, postawić  nad garnkiem z wrzącą wodą ( rondelek nie powinien dotykać wody )  rozpuścić, od czasu do czasu zamieszać.

 

Ciasto ułożyć na aluminiowej folii, zalać czekoladą, tak, aby stworzyć grubą, gładką warstwę. Najlepiej rozkładać za pomocą łopatki moczonej w ciepłej wodzie.

Gotowe przełożyć na paterę. 

Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno.

Tort udekorować połówkami orzechów i kleksami z bitej śmietany.

Każdy kawałek podawać z porcją bitej śmietany.

Rada: przed podaniem tort powinien nabrać temperatury pokojowej, aby warstwa czekolady zmiękła, inaczej  będzie twarda i popęka podczas krojenia. 


 

2 komentarze:

  1. Wspaniały i znakomity tort 🙂👍🍰
    Wspaniały deser na podwieczorek lub jako tort na różne okazje okolicznościowe 🙂
    Twoje pomysły na różne dania i desery są tak wartościowe i wspaniałe, że warto z nich korzystać. Masz wspaniałe pomysły na różne dania i za to Cię cenię 👦👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie mega pozytywnego dnia 🖐🙂💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Tort jest bardzo prosty, ale godny polecenia, bo smakuje do kawy wyśmienicie! Pozdrawiam :)

      Usuń