Jako dziecko nie lubiłam takiej duszonej i zawiesistej marchewki z groszkiem. Dziś bardzo ją lubię :) To bardzo pyszny i zdrowy duet. Idealnie komponuje się z kotletem mielonym i puree ziemniaczanym. Może również stanowić samodzielne danie. Wystarczy do takiej marchewki z groszkiem podać grzanki i będziecie mieć np. pyszną kolację. Polecam :)
Składniki:
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
-400 g marchewki surowej lub mrożonej w kostce
-400 g groszku zielonego mrożonego
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-sok z połowy cytryny
-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
-łyżeczka cukru
-sól do smaku
-przyprawa maggi
Śmietanę lub jogurt wyciągnąć z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.
Surową marchew obrać, pokroić w kostkę mniej więcej wielkości groszku. Włożyć do rondla, zalać wodą do wysokości marchewki, dodać cukier i odrobinę soli, masło, dusić do miękkości.
Dodać groszek, dolać gorącej wody do wysokości warzyw i dusić do miękkości groszku.
Wlać sok z cytryny.
Mąkę rozprowadzić odrobiną zimnej wody, tak, aby nie było grudek, dodać śmietanę lub jogurt, dokładnie zamieszać, zahartować łyżką gorącego wywaru, podprawić marchewkę z groszkiem, zamieszać delikatnie do zagotowania.
Doprawić kilkoma kroplami przyprawy maggi.
Warzywa powinny mieć zawiesistą konsystencję.
Bardzo lubię taki dodatek do drugiego dania. Ja wyłącznie duszę marchewkę z groszkiem na margarynie, choć Twoja wersja również jest wspaniała i warta do wypróbowania 👦👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie najwspanialszego dnia 🤗💕
Patryk
Moja wersja to wspomnienie kuchni mamy :) Pewne smaki zostają w pamięci i przychodzi taki czas, że chce się je ocalić od zapomnienia. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń