Składniki:
- marchewka ok. 200 g
- jabłko ok. 150 g
-czerwona cebula ok. 90 g
-posiekane drobno orzechy włoskie 1 łyżka ( poj. 15 ml )
-ćwiartka cytryny
-jedna pomarańcza
-gęsta kwaśna śmietana
-sól
-cukier
Obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, przepłukać zimną wodą, dobrze odsączyć.
Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Z obranej pomarańczy usunąć białą skórkę i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać orzechy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać.
Odstawić na około 30 minut przed podaniem.
Podawać na sałacie np. lodowej, z kleksem spienionej śmietany, posypaną dowolna zieleniną.
W punktach żywienia zbiorowego typu zamkniętego bardzo często pojawia się surówka z marchewki. Bardzo sam ją lubię, jest smaczna i zdrowa. Twój przepis również jest wspaniały i fantastyczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie mega pozytywnego dnia 🤗💖
Patryk
Dziękuje za miły komentarz :)
Usuń