Kalafior romanesco, inaczej stożkowy, ma piękny zielony kolor i jest delikatniejszy w smaku od zwykłego białego kalafiora. Powiedziałabym, że ma lekko maślany smak. Ze względu na swój kolor znakomicie komponuje się kolorystycznie z innymi warzywami. Do tej sałatki użyłam włoskich pierożków z ciasta makaronowego - cappelletti. Są rozmiarem malutkie i fajnie sprawdzają się w sałatkach. Słodki smak składników przełamałam pomidorkami koktajlowymi i wyrazistym sosem balsamicznym.
Składniki:
-kalafior romanesco
-4 jajka ugotowane na twardo
-op. słodkich pomidorków koktajlowych
-pól główki cebuli czerwonej
-250 g cappelletti z szynką dojrzewającą
-ser feta
-kiełki rzodkiewki
Sos:
-100 ml oleju z pomidorków suszonych
-50 ml octu balsamicznego
-łyżeczka ( poj. 2,5 ml ) soli
-łyżeczka miodu płynnego
-ząbek czosnku
-szczypta pieprzu
Składniki sosu dobrze zmiksować z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Oczyszczony z liści kalafior podzielić na różyczki.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić kalafior, gotować ok. 10 min, w zależności jaki stopień chrupkości chcecie uzyskać.
Ugotowany kalafior zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć.
Wodę z garnka wylać, napełnić nową i ugotować pierożki wg. przepisu na opakowaniu. Delikatnie odsączyć z wody, odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w piórka, pomidorki na połówki, obrane jajka na ćwiartki.
Kalafior, cebulę, pierożki i pomidorki wymieszać delikatnie z połową sosu, wyłożyć na salaterkę, ułożyć cząstki jajek, posypać po wierzchu odrobiną pokruszonego sera feta i przyozdobić kiełkami rzodkiewki. Skropić sałatkę resztą sosu ewentualnie oprószyć solą i pieprzem.
Jeden z wielu warzyw z rodziny kapustowanych, który nie tylko ma ciekawy wygląd, ale także dużą wartość odżywczą i duże zastosowanie kulinarne. Już we Włoszech zaczęto go uprawiać. Sałatka z tym kalafiorem wygląda fantastycznie i uroczo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko 🖐👦💖
Patryk
Dziękuję bardzo :)
Usuń