Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 lutego 2023

Karkówka w miodzie pieczona

Rozpływająca się w ustach karkówka w slodko- kwaśnym sosie, to idealna propozycja na niedzielny obiad. Proste, szybkie i niedrogie danie dla czterech osób, polecam :)   


 

Składniki:

-4 plastry karkówki (grubość ok. 1 cm )

- kilka ząbków czosnku

-płynny miód 

-200 ml keczupu łagodnego 

-50 ml soku z cytryny

Płaty mięsa rozłożyć na desce, lekko rozbić, grube środkowe przerosty ponacinać ostrym nożem. 

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będzie się piec.

Każdy plaster natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać obficie miodem.

Przykryć szczelnie naczynie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Mięso przed pieczeniem powinno nabrać temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C, wstawić naczynie z mięsem pod przykryciem na 40-45 min. Czas zależy od grubości mięsa.  Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 180° Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.

Gdy będzie miękkie polać keczupem wymieszanym z sokiem z cytryny. Sos dobrze zamieszać i piec jeszcze mięso ok. 5-10 min. 

Gotową karkówkę podawać z ulubionym grubym makaronem, np. świderki, kolanka czy wstążki. 

Do tego dania świetnie będzie pasować surówka z pora i marchewki

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz