Rozpływająca się w ustach karkówka w slodko- kwaśnym sosie, to idealna propozycja na niedzielny obiad. Proste, szybkie i niedrogie danie dla czterech osób, polecam :)
Składniki:
-4 plastry karkówki (grubość ok. 1 cm )
- kilka ząbków czosnku
-płynny miód
-200 ml keczupu łagodnego
-50 ml soku z cytryny
Płaty mięsa rozłożyć na desce, lekko rozbić, grube środkowe przerosty ponacinać ostrym nożem.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będzie się piec.
Każdy plaster natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać obficie miodem.
Przykryć szczelnie naczynie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Mięso przed pieczeniem powinno nabrać temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C, wstawić naczynie z mięsem pod przykryciem na 40-45 min. Czas zależy od grubości mięsa. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 180° Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Gdy będzie miękkie polać keczupem wymieszanym z sokiem z cytryny. Sos dobrze zamieszać i piec jeszcze mięso ok. 5-10 min.
Gotową karkówkę podawać z ulubionym grubym makaronem, np. świderki, kolanka czy wstążki.
Do tego dania świetnie będzie pasować surówka z pora i marchewki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz