Szukaj na tym blogu

sobota, 14 stycznia 2023

Pasta z jajek

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty 😊 Wystarczy posmarować nimi kromkę dobrego chleba i nic więcej nie potrzeba. Można również wzbogacić taką kromkę o ulubione dodatki. Pasta jajeczna jest uniwersalna. Tutaj bogactwo dodatków jest szerokie: kiszony ogórek, marynowana czy świeża papryka, pomidor czy po prostu keczup lub musztarda francuska. Dobór zostawiam Waszym kubkom smakowym 😉


 

Składniki:

-4 jajka  ugotowane na twardo 

-60 g cebuli białej

-60 g miękkiego masła 
 
-sól, pieprz
 

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, odstawić do wystudzenia.  
Jajka obrać, zetrzeć na tarce.
Połączyć składniki z miękkim masłem  i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
Do smaku dodać soli i pieprzu świeżo mielonego.
Rada: pasta będzie dobrze rozsmarowywać się na chlebie jeżeli kilka minut wcześniej  wyciągniecie ją z lodówki i nabierze temperatury pokojowej.

4 komentarze:

  1. Wspaniała pasta. Uwielbiam pasty jajeczne do kanapek. Od czasu do czasu je także robię. Wspaniały dodatek do kanapki 😋👌

    Pozdrawiam Cię cieplutko 🙋‍♂️🤍🤍
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem miłośniczką past. Świetnie urozmaicają menu wszelkich imprez domowych. Kanapki z pastami znikają ze stołu w mgnieniu oka :) Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  2. smaczna super Gosiu . Pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń