Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 grudnia 2022

Czerwona kapusta z fasolą

Zimowe dni sprawiają, że nabieramy ochoty na pożywne dania na ciepło. Takie danie znalazłam przeglądając stare notatki. Czerwona kapusta w połączeniu z fasolą to świetna alternatywa na sycący i rozgrzewający posiłek. Może to być samodzielne danie lub dodatek np. do schabowego czy mielonego kotleta. Polecam :)  


 

Składniki: 

-mała główka czerwonej kapusty ( ok. 1 kg )
-200 g białej fasoli
-2 cebule
-2 papryki czerwone 
-2 łyżki oleju rzepakowego 
-1 łyżka mąki  
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-dowolna zielenina 
-sól, cukier 

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Drugiego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować, włożyć do szerokiego rondla, zalać szklanką wody i dusić. Po 20 minutach dodać paprykę, odsączoną fasolę i dusić na małym ogniu.
W tym czasie rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę, dodać mąkę, chwile podsmażać z cebulą mieszając, po czym dodać  do kapusty, dobrze, ale delikatnie zamieszać.
Kapustę doprawić solą, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym.
Danie powinno odpocząć ok. pół godziny, aby smaki się połączyły.
Podawać posypane dowolną zieleniną lub kiełkami.
 
 

4 komentarze:

  1. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, coś fantastycznego i przepysznego 😍👍 Wspaniałe połączenie warzyw. Idealny dodatek do wielu dań.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego i wspaniałego dnia 🖐👦❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podsmażam cebulkę ze słoninką lub boczusiem. Smak jest ekstra!

    OdpowiedzUsuń