Jajka, podobnie jak śledzie, są zawsze mile widziane na Świątecznym stole. Można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Dziś proponuję je podać w bardzo prostym sosie.
Składniki:
-6 jaj ugotowanych na twardo
-1 czerwona cebula
-2-3 ogórki konserwowe
-1 słodkie jabłko
-sól
-cukier
-2 czubate łyżki gęstej śmietany
-2 czubate łyżki majonezu
-garść posiekanego szczypiorku
-marynowane grzybki
-papryka czerwona w proszku
Cebulę, ogórki konserwowe i jabłko pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę, delikatnie posolić, dodać szczyptę cukru, wszystko dokładnie wymieszać.
Na środek szerokiego półmiska wyłożyć sos, dookoła ułożyć połówki jajek, posypać papryką, pomiędzy nimi ułożyć szczypiorek, a na sosie ułożyć kilka małych grzybków.Do sosu można również dodać drobno posiekane, marynowane grzybki. Ja użyłam je tylko do dekoracji ponieważ nie każdy z moich gości je lubi.
Taki sosik to ja lubię, jest wiele smaczniejszy niż zwykły majonez
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuń