Śledzie są nieodłącznym elementem Świąt. W każdym regionie Polski występują pod różnymi postaciami. Ja je uwielbiam w każdej wersji. Dziś proponuje śledzie na ostro, polecam 😊
Składniki:
-50 dag filetów śledziowych solonych
-3/4 szklanki mleka
-2-3 cebule
-4 łyżki oleju rzepakowego
-1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 łyżeczka ostrej musztardy
-2 jajka ugotowane na twardo
-pieprz świeżo mielony
-2 ostre papryczki
-garść posiekanego koperku
Filety zalać mlekiem, zostawić na 3 godziny, po czym odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno posiekać.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Papryczki ostre oczyścić z nasion i drobno posiekać.
Śledzie, cebulę i jedną papryczkę połączyć. Olej wymieszany z koncentratem pomidorowym, musztardą i pieprzem, wymieszać dokładnie ze śledziową masą, dodając koperek.
Przygotowany tatar odstawić do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem ułożyć w salaterce i posypać resztą ostrej czerwonej papryczki oraz posiekanym drobno jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz