Przepis odkurzony ze starego wydania "Kuchni polskiej"
Nawet nie wiem jaki to rok, bo brak już okładki i pierwszych stron 😏 Krokiety są wytrawne z kremowym jajecznym farszem, który przyprawiony świeżo mielonym pieprzem nabiera charakteru. Świetnie smakują podane z sosem. Ja zrobiłam sos na bazie śmietany i majonezu ( pół na pół ) i z dodatkiem posiekanej zieleniny: natka pietruszki, szczypiorek i świeży tymianek, czosnek niedźwiedzi. Wy możecie użyć swojego ulubionego. Farsz jajeczny jest tak uniwersalny, że smak krokietów świetnie będzie uzupełniać każda surówka 🥗
-2 jaja
-200 g mąki pszennej
-1/4 l mleka
-1/4 l wody
-sól
-olej do smażenia
Mleko zmieszać z wodą. Całe jaja starannie rozmącić w misce za pomocą rózgi, dodając mąki i mleka z wodą, posolić ostrożnie. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju ( najlepiej patelnię smarować za pomocą pędzelka ). Z ciasta odłożyć 4-5 łyżek stołowych, resztę łyżką wazową nabierać i nalewać na gorącą patelnię, tak, aby naleśnik wyszedł cienki.
Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką na drugą stronę.
Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Ciasta nie należy lać na mało rozgrzaną patelnię, bo zrobią się kluski.
Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię umyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i smażyć dalej.
Farsz:
-6 jaj ugotowanych na twardo
-100 g cebuli
-40 g czerstwej bułki
-tłuszcz do smażenia
-2 łyżki śmietany 18%
-sól
-pieprz świeżo mielony
-bułka tarta do obtaczania
Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor.
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, do całkowitego napęcznienia, po czym odcisnąć. Obrane jajka, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku.
Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać dwa brzegi na 2-3 cm. Zwijać ciasno w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym, obtaczać w tartej bułce, smażyć z dwóch stron.
Lekko zrumienione krokiety układać rzędem na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym czy czosnkowym lub ulubioną surówką.
Moja rada: jeżeli nie tolerujecie zbytnio cebuli, możecie użyć tylko symboliczną ilość dla podkreślenia smaku farszu. Ja użyłam 40 g co możecie zobaczyć na zamieszczonym filmie.
Zapraszam do obejrzenia filmu 😊
Wspaniale wyglądają te krokiety. Bardzo podobają się mi się one. Kiedyś wypróbuję je 🙂👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego oraz przemiłego dnia 🤗🙋♂️
Patryk
Witam i miłego tygodnia życzę :)
OdpowiedzUsuń