Szukaj na tym blogu

czwartek, 13 października 2022

Jesienny omlet naleśnikowy

Kolorowy omlet jesienny, idealny na śniadanie czy kolację.
W zimne wieczory będzie smakował wyśmienicie 😊
Mój farsz jest warzywny, ale Wy możecie dodać do niego drobno posiekana szynkę, ulubioną kiełbasę czy parówkę.
Smacznego 😋



Składniki na ciasto:
-3 jajka
-1 szklanka mąki pszennej (szkl. poj.250 ml )
-1 szklanka wody zimnej niegazowanej
-szczypta soli

W misce roztrzepać jajka, dodawać stopniowo wodę i mąkę na przemian, mieszając za pomocą rózgi, tak aby nie było grudek, i powstało jednolite, puszyste ciasto. 




Farsz:
W równych proporcjach czyli po 40 g pokroić w kostkę: cebulę, paprykę białą, paprykę czerwoną i pomidora.
Do tego dodać dwa ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki.
Oprócz tego przygotować garść posiekanej natki pietruszki i kilka zielonych oliwek.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju wrzucamy pokrojone warzywa, bez pomidorów,  podsmażamy chwilę, kiedy się zeszklą dorzucamy pomidory, oprószmy wszystko solą i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości, ale tak aby, się nie rozgotowały.
Do gotowych warzyw dodajemy pokrojone na plasterki oliwki i natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Na drugiej patelni (śr. 24 cm ) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy ciasto, ogień pod patelnią nie może być za duży. Kiedy spód się zetnie, za pomocą łopatki podważamy delikatnie brzegi, tak aby wierzchnie ciasto spływało powoli pod spód.
Kiedy wierzch omletu jest jeszcze płynny wykładamy równomiernie farsz i przykrywamy pokrywką. Sprawdzamy, jeżeli farsz związał się lekko z ciastem, przykrywamy patelnie płaskim dużym talerzem, przytrzymujemy mocno ręką i przewracamy omlet z patelni. 
Od razu zsuwamy delikatnie z talerza omlet na patelnie i trzymamy na lekkim ogniu do zrumienienia.
Gotowy omlet można posypać drobno startym żółtym serem i udekorować zieleniną.

4 komentarze: