Sałatka o charakterystycznym kwaśnym, wyraźnie octowym smaku.
Dodatek miodu lekko przełamuje kwaskowość zalewy, jednak tę sałatkę zdecydowanie polecam miłośnikom ostrych doznań smakowych 😊
-1,5 kg zielonych pomidorów
-1/2 kg cebuli
-4 szklanki 6% octu
-2 łyżki soli
-4 łyżki miodu
-1 łyżka musztardy
-2 łyżeczki curry
-pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
-pół łyżeczki pieprzu cayenne
Pomidory umyć, osuszyć. Duże pokroić w plastry, małe na pół lub ćwiartki. Układać w misce warstwami i przesypywać solą.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.
Następnie zagotować w garnku ocet z przyprawami.
Pomidory osączyć z soku, przełożyć do garnka z zalewą, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze 10 min.
Gorącą sałatką napełnić wyparzone wcześniej słoiki, zamknąć nakrętkami i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz