Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 września 2022

Orientalne winogrona

Przepis odkurzony ze starych przepisów mojej mamy. Takie winogrona są znakomitym dodatkiem do sałatek, serów, ciast czy  grzanego wina. Piękny korzenny zapach i smak skutecznie rozgrzeje Was w zimowe wieczory, polecam 😊




Składniki:
-2 kg dojrzałych i zdrowych winogron
-2 szklanki octu winnego
-1 szklanka wody
-3 łyżki miodu
-kilka goździków i ziarenek kardamonu

Winogrona oddzielić od szypułek, starannie umyć, osuszyć i gęsto ułożyć w słoikach. 
Zagotować wodę z octem, miodem, kardamonem oraz goździkami.
Wrzącą marynatą zalać winogrona.
Słoiki szczelnie zakręcić, dbając o to, aby gwint słoika i wieczko były starannie wytarte. Odwrócić do góry dnem ( płyn nie może wypływać ze słoików ) Przykryć kocem i pozostawić na całą dobę.
Po tym czasie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

2 komentarze:

  1. Pomysł ciekawy, ale zalewa to makabra, sam ocet..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym, że to ocet winny i gwarantuję, że zalewa nie jest taka ostra jak by się wydawało :)

      Usuń