Składniki:
-2 kg dojrzałych i zdrowych winogron
-2 szklanki octu winnego
-1 szklanka wody
-3 łyżki miodu
-kilka goździków i ziarenek kardamonu
Winogrona oddzielić od szypułek, starannie umyć, osuszyć i gęsto ułożyć w słoikach.
Zagotować wodę z octem, miodem, kardamonem oraz goździkami.
Wrzącą marynatą zalać winogrona.
Słoiki szczelnie zakręcić, dbając o to, aby gwint słoika i wieczko były starannie wytarte. Odwrócić do góry dnem ( płyn nie może wypływać ze słoików ) Przykryć kocem i pozostawić na całą dobę.
Po tym czasie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Pomysł ciekawy, ale zalewa to makabra, sam ocet..
OdpowiedzUsuńZ tym, że to ocet winny i gwarantuję, że zalewa nie jest taka ostra jak by się wydawało :)
Usuń