Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 września 2022

Pulpety w musztardowym sosie

Proste danie kuchni polskiej, ale przełamane dodatkiem tureckiej przyprawy meatball spice ( papryka, kmin, ,chili pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) dodawanej właśnie do klopsików, mięsa mielonego czy gołąbków. Pulpety zyskały dzięki niej wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Spróbujcie, polecam 😊


łyżeczka = 5 ml
łyżka = 15 ml
szklanka = 250 ml



Składniki:
-800 g zmielonej łopatki wieprzowej
-jedna duża cebula
-jedna średnia marchewka
-jeden korzeń pietruszki
-2 łyżki śmietany 18%
-1 łyżka musztardy delikatesowej
-1 łyżeczka musztardy francuskiej lekko ostrej 
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka suszonego majeranku
-2 łyżeczki przyprawy meatball spice
- 2 czerstwe bułki kajzerki
-1 surowe jajko
-sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
-2 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-1 łyżka majeranku




Bułki namoczyć w zimnej wodzie.
Do mięsa dodać turecką przyprawę meatball spice, sól do smaku, odciśnięte z wody bułki i jajko. Mięso wyrabiać na pulchną masę. 
Odstawić  na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć mięso na godzinę przed obróbką, w celu nabrania  temperatury pokojowej, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. 
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu, zeszklić cebulę, wrzucić warzywa i chwile razem podsmażać mieszając. Podlać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min.
Mokrymi dłońmi formować pulpety, wkładać delikatnie na duszone warzywa, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min.
Śmietanę o temp. pokojowej roztrzepać z mąką, dodać musztardy, zahartować gorącym wywarem i wlewać powoli do klopsów delikatnie mieszając do zagotowania. Posypać majerankiem, posolić, popieprzyć do smaku i chwilę jeszcze dusić wszystko razem.
Gotowe pulpety podawać w towarzystwie ziemniaczanego purée i ćwikły z chrzanem lub duszoną marchewką z groszkiem. 


1 komentarz: