Są to kolejne przepisy odkurzone ze starego zeszytu mamy.
Pierwszy, na bazie octu winnego, to gruszki używane jako dodatek do mięs czy pasztetów.
Drugi, na bazie soku z cytryny, to gruszki używane do ciast i deserów.
Oba są bardzo aromatyczne 😊
Przepis I
-2 kg twardych gruszek
-1 kg cukru
-3 szklanki octu winnego białego 6% ( szkl.= 250 ml )
-2 szklanki wody
-sok z cytryny
-kilka goździków
-kilka kawałków cynamonu
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, wymieszać, aby nie ściemniały.
Zagotować wodę z cukrem, octem i przyprawami.
Gorącą zalewą zalać gruszki i pozostawić, aby wystygły.
Zlać zalewę, zagotować i ponownie zalać gruszki, odstawić do wystygnięcia. Całą czynność powtórzyć trzeci raz.
Następnie gruszki ułożyć w słoikach, zalać zalewą, zamknąć nakrętkami i pasteryzować 10 minut.
Przepis II
Składniki:
-1 kg gruszek
-1 l wody
-sok z jednej cytryny
-700 g cukru
-goździki
-laska cynamonu
Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać.
W gorącej wodzie rozpuścić cukier.
Gruszki ułożyć w słoikach, do każdego włożyć po 3 goździki i kawałek cynamonu. Zalać syropem. Pasteryzować ok.15 minut.
😊👌
OdpowiedzUsuń