Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 września 2022

Dip pomidorowy

Ponieważ ja jestem zakochana w  pomidorach, więc koniec sezonu wykorzystuję maksymalnie i robię z nich co się tylko da.
Taki dip można wykorzystać jako dodatek do kotletów mielonych,  schabowych czy pieczeni. Może również stanowić samodzielne danie podane np. z grzanką lub spakowane w pudełko i zabrane do pracy.  Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i ma fajnie orzeźwiający smak. Polecam 😊




Składniki:
-jogurt grecki 200 g
- pomidory mięsiste słodkie 400 g
-cebula biała sałatkowa 50 g
-posiekana świeża kolendra 1 łyżka
-sól, pieprz do smaku
-szczypta cukru
-posiekany szczypiorek

Umyte  pomidory pokroić w drobną kostkę, odrzucić twarde gniazda nasienne. 
Cebulę również drobno posiekać.
Wymieszać pomidory, cebulę i kolendrę z jogurtem, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. 
Odstawić na godzinę do lodówki.
Dip podawać posypany świeżym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz