Szukaj na tym blogu

środa, 13 lipca 2022

Krupnik jaglany

Lato to pora roku kiedy organizm domaga się lekkostrawnego jedzenia. Wychodząc na przeciw tym potrzebom zainspirowałam się książką Marka Zaremby - "Jaglany detoks" Można w niej znaleźć dużo fajnych przepisów na lekkie dania. Dziś prezentuje jeden z nich, na pyszną, lekką, ale zarazem pożywną zupę, polecam :) 



 Składniki na 2-4 porcje:
-11/2 l wody
-1 mała cebula
-2 ząbki czosnku
-2 marchewki
-1 mały seler
-1/2 szklanki groszku konserwowego, mrożonego lub świeżego
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( do podania )
-3-4 liście laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-1/2 łyżeczki estragonu
-szczypta kurkumy (opcjonalnie )
-sól himalajska lub morska (do smaku )
-olej kokosowy lub oliwa

Cebulę obierz, pokrój w piórka, czosnek obierz, posiekaj w kostkę.
Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę. Groszek przepłucz na sitku.
W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, chwilę przesmaż. Wlej gorącą wodę, zagotuj. Wrzuć warzywa oraz groszek, dodaj sól do smaku oraz estragon i kurkumę, gotuj pod przykryciem przez ok.15 minut. 
Serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo znakomicie wygląda zupa. To coś wspaniałego na obiad 👦👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego oraz wspaniałego dnia 🙋‍♂️😘
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, polecam 😊

      Usuń