Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone.
Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego.
Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
szklanka o poj. 250 ml
Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-250 g margaryny
-szklanka cukru ( ja używam kryształu )
-5 jaj
-łyżeczka proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru waniliowego
-400 g owoców sezonowych ( u mnie porzeczki )
- opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
-100 g masła
-400 ml mleka
-2 łyżki cukru pudru
Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką kartoflaną, aby nie opadały na dno.
Margarynę roztopić i przestudzić. Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu żółtka. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mąki, wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewać partiami margarynę.
Dokładnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowaną blachę.
Na ciasto wyłożyć równomiernie porzeczki/owoce sezonowe.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i stopniowo podwyższając temperaturę od 160°-180° C piec ok. godzinę.
Stan dobrego wypieczenia sprawdzić można wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy ciasto można wyciągać z piekarnika.
Przygotować krem.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka czyli użyć 400 ml. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Krem powinien być puszysty.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
Udekorować świeżymi owocami.
Bardzo fantastycznie wykonanie ciasta. Takie ciasta są znakomite na podwieczorek. Wybornie wygląda ciasto 😋👌
OdpowiedzUsuńPozdrawiam CIę serdecznie,
Patryk
I smakuje wybornie, pozdrawiam :)
Usuń