Szukaj na tym blogu

środa, 13 lipca 2022

Ciasto z sezonowymi owocami

Ciasta ucierane należą do moich ulubionych. Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu.
Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone.
Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. 




Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. 

szklanka o poj. 250 ml
Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-250 g  margaryny
-szklanka cukru ( ja używam kryształu )
-5 jaj
-łyżeczka proszku do pieczenia 
- małe opakowanie cukru waniliowego
-400 g owoców sezonowych ( u mnie porzeczki )
- opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
-100 g masła 
-400 ml mleka
-2 łyżki cukru pudru 
Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką kartoflaną, aby nie opadały na dno. 
Margarynę roztopić i przestudzić. Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu żółtka. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mąki,  wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewać partiami margarynę. 
Dokładnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowaną blachę.
 Na ciasto wyłożyć równomiernie porzeczki/owoce sezonowe.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i  stopniowo podwyższając temperaturę od 160°-180° C piec ok. godzinę. 
Stan dobrego wypieczenia sprawdzić można wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy ciasto można wyciągać z piekarnika. 
Przygotować krem.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka czyli użyć 400 ml. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie  dodawać stopniowo po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Krem powinien być puszysty. 
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. 
Udekorować świeżymi owocami.

2 komentarze:

  1. Bardzo fantastycznie wykonanie ciasta. Takie ciasta są znakomite na podwieczorek. Wybornie wygląda ciasto 😋👌

    Pozdrawiam CIę serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń