Sałatka, prosta, szybka, tania i bez majonezu. Polecam na śniadanie, kolację, jak również na imprezowy stół.
-puszka tuńczyka w wodzie
-100 g rzodkiewki
-2 jajka na twardo
-4 ogórki konserwowe ( ok. 80 g )
Pesto :
- pęczek posiekanej natki pietruszki (wraz z łodyżkami )
-1 ząbek czosnku
-pół łyżeczki soli
-100 ml oleju rzepakowego
-kilka kropel soku z cytryny
Przygotować pesto: natkę, obrany czosnek i sól zmiażdżyć i utrzeć w moździerzu na miazgę, dodawać stopniowo olej, na końcu sok z cytryny.
Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić, włożyć do miski.
Rzodkiewkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, połączyć z tuńczykiem.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z pesto, odstawić na pół godziny przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz