Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

Przepyszny kruchy i soczysty schab w delikatnym sosie.
Na taką pieczeń wybierać najlepiej mięso przerośnięte tłuszczem, tzw. marmurkowe, pozyskane ze sztuk o wadze około 100 kg, hodowanych na mięso, a nie w celu pozyskania słoniny.



Składniki:
-1,2 kg schabu
-4 ząbki czosnku
-majeranek
-sól
-pieprz czarny
- 2 cebule
-4 liście laurowe
-6 kulek ziela angielskiego
-jedna spora marchewka
-jeden duży lub dwa mniejsze korzenie pietruszki




Opłukany zimną wodą schab dokładnie osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. 
Ponakłuwać za pomocą noża gęsto do głębokości połowy mięsa.
W co drugą dziurkę włożyć małe kawałki słoniny, a w pozostałe, przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku.
Na dno rondla położyć warstwę pokrojonej w plasterki jednej cebuli z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i położyć na niej mięso. Plasterkami drugiej cebuli obłożyć wierzch i boki schabu.
Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy schab z cebuli, osuszamy ręcznikiem papierowym.



Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę z marynaty, oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa.
Na patelni rozgrzewamy dobrze niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy krótko, ale do zrumienienia, mięso z każdej strony.
Przekładamy do przygotowanego rondla z warzywami, obsypujemy delikatnie pieprzem, solą i obficie posypać majerankiem. 



Wierzch mięsa obkładamy cienkimi plasterkami słoniny, podlewamy 2 szklankami gorącej wody lub bulionu i po przykryciem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej pół godz. 



Kiedy mięso nabierze temperatury zmniejszyć do 180° C i piec dalej kolejne pół godz.  polewając wytworzonym sosem. Po czym odkryć mięso i kolejne 20 min. dopiekać. Ważne jest częste polewanie sosem!
Mięso wyciągnąć z brytfanki, przecedzić sos. Ze schabu ściągnąć słoninę, pokroić na plastry.
Sos można zagęścić prażąc na suchej patelni łyżkę mąki do lekkiego zrumienienia i roztrzepać za pomocą rózgi z częścią sosu, połączyć z resztą sosu, dobrze mieszać, aby nie było grudek i zagotować. 
Można pozostawić sos naturalny.
Do sosu włożyć plastry schabu i pozostawić chwilę w celu zintegrowania smaków. 
Podawać z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.

3 komentarze: