Szukaj na tym blogu

sobota, 29 stycznia 2022

Staropolska polewka piwna (Faramuszka )

Czy wiecie, że w staropolskiej kuchni serwowano na śniadania polewki piwne ? Smakosze tego trunku zapewne wiedzą o istnieniu takich polewek 😀Ja odkryłam je dopiero zgłębiając wiedzę kulinarną naszych prapradziadków. Postanowiłam ugotować  taką polewkę. W oryginalnych przepisach nie uwzględniono rodzaju używanego do gotowania piwa. Użyłam więc piwa jasnego pełnego. Dodałam też od siebie podsmażonej na oleju rzepakowym cebulki, którą okrasiłam danie i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podałam polewkę z czosnkową grzanką. Taka polewka znakomicie współgrałaby z grillowaną kiełbasą! Odkryłam nowy smak i polecam go wszystkim 😊




Składniki:
-1 l piwa jasnego pełnego
-12 kromek chleba pszennego
-4 dag masła
-8 dag cukru
-szczypta soli
-szczypta kminku mielonego
-1/2 l wody przegotowanej
-1cebula
-olej rzepakowy 
-pieprz czarny świeżo mielony

Z chleba wyciąć skórki. Miąższ zagotować z piwem z dodatkiem masła, soli i kminku. Po krótkim gotowaniu przetrzeć wszystko przez sito, dodać cukru i rozcieńczyć wodą. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. 
Faramuszke podawać w bulionówce, okraszoną cebulką, z dodatkiem czosnkowej grzanki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz