Po obficie zastawionym stole świątecznym nadszedł czas na lekkostrawne dania 😉 Dziś bardzo szybkie w przygotowaniu, które może być serwowane jako obiad lub kolację. Piękny zielony kolor szpinaku w połączeniu z cukinią zanurzoną w orzeźwiającym sosie i dodatek pachnących tymiankiem pomidorków, to świetne połączenie smakowe, polecam 😊
-cukinia 200 g
-garść szpinaku świeżego 50 g
-kilka pomidorków koktajlowych
-pół łyżeczki tymianku
-ząbek czosnku
-łyżeczka masła
-łyżeczka oleju
-sól, pieprz
sos do cukinii:
-3 łyżki soku z cytryny (łyżka =10 ml)
-1 łyżeczka miodu (łyżeczka =5 ml)
-2 łyżki oleju, np. słonecznikowego
-ząbek czosnku (4 g)
Wszystkie składniki sosu dobrze zmiksować wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Umytą, ale nie obraną cukinię pokroić za pomocą obieraczki lub spiralizera do warzyw w makaron. Przełożyć do miski, polać sosem i odstawić na 5-10 min.
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojony w drobne plasterki czosnek, następnie dodać szpinak, podlać niewielką ilością wody i dusić 5 min. Delikatnie posolić.
Na osobnej patelni przesmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone na pół pomidorki wraz z tymiankiem. Kiedy skórka się pomarszczy a tymianek wydzieli piękny zapach będą gotowe.
Na talerz wyłożyć uduszony szpinak, następnie wymieszany z sosem szpinak i ułożyć wokół usmażone pomidorki.
Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz