Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 listopada 2021

Sum grillowany z wyrazistą sałatką podany

Grill elektryczny jest bardzo przydatny głównie zimową porą, kiedy to pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Tak przyrządzona ryba jest  soczysta i lekkostrawna. Filet z suma idealnie nadaje się do takiego sposobu przyrządzania. Ma zwarte, białe i delikatne mięso. Z tego też powodu nie wymaga używania dużej ilości przypraw. Wystarczy jak godzinę poleży w aromatycznej kąpieli. 





Składniki:
-filet suma 500 g

Marynata:
-6 łyżek oleju rzepakowego
-3 łyżki soku z cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka przyprawy do ryb ( u mnie firmy Borniak )
-gałązka świeżego tymianku



Składniki marynaty dobrze zmiksować, dodać listki tymianku, polać filet suma i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować.

Sałatka:
-1 op. mieszanki sałat
-pół papryki czerwonej słodkiej
-mała główka czerwonej cebuli
-ogórek sałatkowy
-kilka oliwek zielonych
-5-6 suszonych pomidorów w oleju
-krem balsamiczny
-olej z suszonych pomidorów
-kiełki rzodkiewki
-sól 

Paprykę i pomidory suszone pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka, ogórek w talarki. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać pokrojone warzywa, oliwki, delikatnie posolić, skropić olejem z pomidorów, delikatnie wymieszać, posypać kiełkami rzodkiewki i obficie polać kremem balsamicznym. Odstawić, aby smaki się przegryzły.


Grill nastawić na  odpowiedni program do ryb i poczekać, aż nagrzeje się do pożądanej temperatury. Włożyć rybę, zamknąć pokrywę i grillować, aż zacznie migać czerwona kontrolka. W trakcie pieczenia należy rybę dwa razy polać zachowaną marynatą.
Gotowy filet suma wykładamy na talerz wyłożony sałatką, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz