Grill elektryczny jest bardzo przydatny głównie zimową porą, kiedy to pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Tak przyrządzona ryba jest soczysta i lekkostrawna. Filet z suma idealnie nadaje się do takiego sposobu przyrządzania. Ma zwarte, białe i delikatne mięso. Z tego też powodu nie wymaga używania dużej ilości przypraw. Wystarczy jak godzinę poleży w aromatycznej kąpieli.
-filet suma 500 g
Marynata:
-6 łyżek oleju rzepakowego
-3 łyżki soku z cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka przyprawy do ryb ( u mnie firmy Borniak )
-gałązka świeżego tymianku
Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować.
Sałatka:
-1 op. mieszanki sałat
-pół papryki czerwonej słodkiej
-mała główka czerwonej cebuli
-ogórek sałatkowy
-kilka oliwek zielonych
-5-6 suszonych pomidorów w oleju
-krem balsamiczny
-olej z suszonych pomidorów
-kiełki rzodkiewki
-sól
Paprykę i pomidory suszone pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka, ogórek w talarki. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać pokrojone warzywa, oliwki, delikatnie posolić, skropić olejem z pomidorów, delikatnie wymieszać, posypać kiełkami rzodkiewki i obficie polać kremem balsamicznym. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
Grill nastawić na odpowiedni program do ryb i poczekać, aż nagrzeje się do pożądanej temperatury. Włożyć rybę, zamknąć pokrywę i grillować, aż zacznie migać czerwona kontrolka. W trakcie pieczenia należy rybę dwa razy polać zachowaną marynatą.
Gotowy filet suma wykładamy na talerz wyłożony sałatką, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz