Szukaj na tym blogu

środa, 3 listopada 2021

Syrop z owoców pigwowca

Nazywam ją "polską cytryną" choć jej smak, mimo, że lekko cierpki, zdecydowanie wolę. Zapach zaś jest zniewalający! Jest twarda i trzeba trochę czasu poświęcić na jej przerobienie, ale zapewniam, że po otwarciu słoiczka z jej syropem będziecie zachwyceni. Jest kilka sposobów uzyskania soku z pigwy. Przede wszystkim owoce muszą być dojrzałe o mocno żółtym kolorze. Pierwszym sposobem jest wyciskanie soku w sokowirówce, oczywiście po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych,  albo zalanie owoców wodą, zagotowanie i odcedzenie soku. Powstały sok zlewa się do słoików lub butelek i pasteryzuje ok. 25 min. Ja wybrałam trzecia opcję czyli przesypywanie cukrem drobno pokrojonych owoców. Powstaje wtedy gęsty, aromatyczny syrop. 




Na 2 kg pigwy przygotować  1 kg cukru.

Dojrzałe owoce pigwy umyć pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry lub w cienkie paski.
Do dużego słoja wkładać warstwami pigwę posypując każdą  cukrem.
Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrzasnąć słojem.
Kiedy pigwa puści sok, a cukier się rozpuści, przełożyć pigwę wraz z sokiem do mniejszych słoików i pasteryzować.

2 komentarze:

  1. Cześć, chodzi o pigwę czy pigwowca, zdjęcie przedstawia owoc pigwowca! M.

    OdpowiedzUsuń